Kennismakingsgesprek
In principe start ieder traject met een (kosteloos) kennismakingsgesprek. Dit gesprek vindt plaats in mijn praktijk. Mijn voorkeur gaat uit naar een kennismakingsgesprek met zowel het kind als beide ouders. Zo kan de sfeer in de praktijk geproeft worden. Tijdens deze kennismaking kijken we samen naar de hulpvraag en wat de behoefte is van zowel ouders als kind. Indien de hulpvraag buiten mijn deskundigheid valt, dan zal ik doorverwijzen naar een andere vorm van hulpverlening.
Intakegesprek
We starten het begeleidingstraject met een intakegesprek van ongeveer een uur waarbij alléén de ouders aanwezig zijn. Dit gesprek wordt voorafgegaan door een digitaal intakeformulier. In het intakegesprek worden alle belangrijke zaken rondom het kind en de gezinssituatie besproken. Het is voor mij belangrijk om voldoende achtergrondinformatie te hebben over het kind en zijn leefomgeving. Er worden ervaringen, verwachtingen en wensen besproken. Als kindercoach betrek ik de ouders zo veel mogelijk in het traject, ik hecht veel waarde aan goede communicatie met ouders.
Sessie
Alle coachsessies vinden in principe plaats in mijn praktijk. Naast de praktijkruimte is een wachtruimte waar je als ouder(s) plaats kunt nemen. Een sessie duurt een uur. Elk kind is uniek dus ook elk traject vraagt om een eigen aanpak afgestemd op de vraag die er ligt. Tijdens de sessies werk ik de eerste 45- 50 minuten alleen met het kind. De laatste 10-15 minuten komt de ouder bij het gesprek zitten. Dan bespreken we door wat we gedaan hebben, zodat jullie hier thuis ook makkelijker op in kunnen spelen. Als de situatie hierom vraagt kunnen ook ouder-kindsessies onderdeel van het traject zijn.
Ik stem mijn werkvormen altijd af op de behoeften en interesses van het kind. Zo bouwen we eerst aan een vertrouwensrelatie, waardoor het kind zich veilig en thuis voelt. Mijn observaties en de eerste resultaten worden na een aantal sessies in een tussenevaluatie besproken. We sluiten het traject altijd af met een eindevaluatie.
Na een aantal maanden is het mogelijk om gebruik te maken van de nazorgsessie(s).
Technieken
Werkvormen die ik gebruik zijn oa
- creatieve werkvormen zoals kleuren, schilderen, knutselen, kleien
- Spelvormen zoals kwaliteitenspel, EQ-spel, eigenwijsjes, junior coachkaarten, helpende gedachtes, “lekker-in-je-vel”-spel, complimentenspel, schatgravers
- Systemen: waar staat het kind binnen het gezinssysteem, schoolsysteem, sportsysteem….met oa playmobielpoppetjes
- Ontspanningsoefeningen
- Visualisatie oefeningen
- Mindfullness
- Rollenspellen
- Oefeningen uit het Rots en Water programma